Årets markeds- og formidlingstiltak

Da juryen skulle sirkle inn årets beste markeds- og formidlingstiltak fikk de et luksusproblem: Det var mange gode kandidater i år, også blant dem som ikke ble nominert.

Ved hjelp av sitt program, estetiske uttrykk og kommunikasjon har vinneren henvendt seg spesielt til unge mennesker – som gjerne er kulturinteresserte, men ikke nødvendigvis utpreget litteraturinteresserte. Dette grepet har vist seg å være svært vellykket og vinneren har klart å samle et stort publikum. Med tanke på rekruttering av fremtidige lesere og forfatterfansskare, kan dette bli en viktig arena framover.

Prisen for beste markeds- og formidlingstiltak går i år til PULF – Pop-Up Litteraturfestival – i regi av Cappelen Damm.

 

Årets redaktør 

Når man ser på norsk litteraturs ganske eventyrlige nasjonale og internasjonale suksess de siste åra, er det liten tvil: det er internasjonal klasse over det forholdsvis lille kollegiet av norske skjønn- og faglitterære redaktører.

Årets redaktør har spilt flere, for ikke å si de fleste, roller man kan ha innenfor litteraturfeltet. Vinneren har helt siden studiedagene peilet seg inn på litteratur, med produksjon av artikler, forfatterintervjuer, kritikk og ikke minst egne romaner. Som redaktør har vinneren vært med på å dyrke og løfte fram fine norske forfatterskap på bred front – porteføljen viser en redaktør som har fått fram det beste i så forskjellige forfattere som Gaute Heivoll, Linnea Myhre og Henrik Nor-Hansen. Som en forslagsstiller så varmt uttrykte det: Mattis Øybø gjør litteratur-Norge litt bedre hver dag.

 

Årets utgivelse

I kategorien Årets utgiving har juryen lagt vekt på at utgivinga skal skilje seg frå andre i uttrykk, tema, sjanger eller på annan måte.

Prisen for Årets utgiving går til ei bok som er særleg eigna til å interessere norske lesarar. Temaet engasjerer breitt, og få ting engasjerer oss meir enn språk og bruken av dialekt.

Ved å bruke ein kombinasjon av tekst, bilete, kart og lydeksempel har forfattar og språkforskar Anders Vaa gitt ei populærvitskapleg fornying av sjangeren. Det enkle, men opplagt effektive grepet med å leggje inn lydprøver, gjer Dialektboka til ein god reiskap for lettare å forstå til kvar dei ulike dialektene kjem frå og korleis dei høyrest ut. Teksten er kunnskapsrik, men tilgjengeleg og humørfylt.

Prisen for årets utgiving går til Dialektboka.

 

Årets bokhandler

I kategorien Årets bokhandler har juryen valgt en bokhandel som har en viktig posisjon i lokalsamfunnet i kraft av en bokhandler som med sitt imponerende engasjement, fagkunnskap og formidlingsevne er med på å tilrettelegge for økt interesse og oppmerksomhet rundt litteratur og lesing.

Prisen for Årets bokhandler går til verdens nordligste bokhandel, beliggende i Kjøllefjord – Nordkyn bok og papir. Her driver bokhandler Gøril Søndrol et kulturelt lyspunkt med et godt og bredt utvalg bøker i en bygd med knapt 1000 innbyggere ved «verdens ende».

Juryen underbygger prisen med ord av Stine Akselsen, ordføreren i Lebesby kommune. –Bokhandelen til Gøril Søndrol er en kulturbedrift som betyr langt mer for Kjøllefjord enn man skulle tro. Dette er en kulturnæringsbedrift som skaper attraktivitet i samfunnet og er en viktig kunnskapsarena.

 

Årets Gullegg

Som vi vet –nordmenn er et av verdens mest lesende folkeferd. Den posisjonen beholder man ikke uten å nå stadig nye generasjoner og målgrupper med litteratur. Årets Gullegg-mottaker er en av de mest standhaftige pådriverne for at lesing skal gjennomsyre samfunnet.

Vinneren har brakt forfattere inn i fotballgarderober, sendt aktuelle og til dels kontroversielle sakprosaskribenter inn i klasserom, og redigert antologier fra hele det norske litteraturfeltet i gedigne opplag.

Vinneren har spilt en rolle som innovatør innen litteraturformidling, og har også introdusert og organisert tiltak som Ungdommens Kritikerpris og Poesislam. Nylig ble det sågar norsk vinner i verdensmesterskapet i Poesislam. I år ser i det hele tatt ut til å bli et jubelår, når Foreningen !les både fyller 20 år og nå også mottar Gullegget. Gratulerer!

 

 

Vinnerne av Gullboken 2017