Programansvarlig Silje Risse Næss tar imot Gullegget.
Programansvarlig Silje Risse Næss tar imot Gullegget.

Årets Gullegg: Litteraturhuset

Juryens begrunnelse: Gullegget går i år til noen som har jobbet over flere år for å gi plass til litteraturen, på en helt ny måte. De har gjennom flere satsinger fått eksponert både bred og smal litteratur, har jobbet med ulikt fokus, og har skapt et rom for forfattere, lesere og publikum. Ved hjelp av dem har det blitt skapt en arena for meningsytringer, brytninger og dialog som kommer hele den norske offentligheten til gode. Over hele landet har de inspirert til opprettelsen av lignende institusjoner. De har gjort mer for litteraturens synlighet enn noe annet tiltak på totusentallet, og hele det litterære feltet er dem en stor takk skyldig.

Årets Gullegg går til Litteraturhuset.

Årets formidler: Tronsmo

Tronsmo søker å formidle bøker og tegneserier som ikke nødvendigvis tar minste motstands vei, bøker som ofte forsvinner i støyen fra bestelgerne, men som til gjengjeld har lang varighet og åpenbare kvaliteter. Butikken viser fram viktige bøker som kundene selv ikke vet om, og følger med på litterære trender også i resten av verden, noe som reflekteres i utvalget. Gjennom dette arbeidet har de vært viktige formidlere av litteratur i 40 år, og det er ingen grunn til å tro at de vil slutte med det.

Årets kampanje: La ungdommen bestemme

Gjennom målrettet arbeid har Lundenes skole og Bok- og kulturbussen i Troms anmeldt godt over 200 norske ungdomsbøker til Uprisen, og formidlet dette videre til ungdommer på andre skoler og i andre kommuner. Kampanjen har bidratt til økt interesse for lesing, og er basert på interessen fra ungdom selv. Gjennom kampanjen La ungdommen bestemme har de gjort en viktig og annerledes jobb, der ungdommen selv er både avsendere og mottakere.

Årets redaktør: Morten Moi

Morten Moi har vært redaktør i norskredaksjonen i Gyldendal siden 1992. Han har bygget opp en liste av usedvanlig sterke norske forfattere, og siden 2006 har sju av Mois forfattere blitt nominert til Nordisk Råds litteraturpris. Moi oppebærer et klassisk redaktørideal: tuftet på kompromissløs hengivenhet til god litteratur og stor uselviskhet. Egenskaper som norsk forlagsbransje er bygget på og lever av.

Årets nyskaping: Salaby

Salaby.no er et digitalt læringsunivers fra Gyldendal Undervisning, og har oppnådd særdeles stor utbredelse. Nettstedet formidler fagstoff på en nytenkende og inspirerende måte, og Salaby står i forlagssammenheng i særstilling både som produksjonsmiljø og som digital formidler. Salaby har blant annet vunnet gull i klassen for digitale læremidler i Best Europeean Schoolbook Award, og er solgt til flere land i Europa, og er i stadig utvikling.