Vi gratulerer vinnerne av Gullboken 2014!

Årets bokhandel: Rosendal bokhandel

 

Juryens begrunnelse:
Årets bokhandler kjennetegnes av sin viktige posisjon i lokalsamfunnet. Butikken er liten, men har et stort utvalg, ivaretar bokas spredning på en imponerende måte og er en drivkraft i det lokale kulturlivet. Juryen har latt seg imponere av engasjementet som ligger bak en slik bokhandel, som opprettholder et unikt forhold til sine kunder og arrangerer flotte arrangement stadig vekk.

Årets bokhandel har faktisk også årets bokhandler. I vakre Rosendal i Hardanger driver Bente Soldal årets bokhandel: Rosendal bokhandel.

 

Årets markeds- eller formidlingstiltak: Uroens bokhandel

 

Juryens begrunnelse:

I klassen for Årets markeds- eller formidlingstiltak har juryen hatt et luksusproblem. De tre nominerte er alle utmerkede kandidater. Årets vinner er drevet av ekte kjærlighet til formidling av forfatterskap, og har vist at man kan nå bredt ut med relativt smal litteratur. Ja, juryen beskriver dette som en formidlingsbragd – intet mindre.

Selv om roen nå har senket seg i Thereses gate, vil historien om stuntet leve lenge: Gjennom én uke og én bokhandel, klarte én mann å formidle én bok til over tusen mennesker, med kongelig besøk i bokhandelen og avslutning på Bislett Stadion. Alt drevet av kjærligheten til boken han mener er verdens beste: Fernando Pessoas Uroens bok. Prisen går til Christian Kjelstrup og Uroens bokhandel.

 

Årets redaktør: Ingrid Greaker Myhren

 

Juryens begrunnelse:
Årets redaktør får Gullboken for sin mangeårige innsats for bøker til yngre mennesker, og for sitt åpenbare talent, ikke bare for å være i takt med tiden, men faktisk for å være i forkant av tidens litterære trender for disse aldersgruppene. Med usvikelig sans for det nye og det banebrytende, enten det kaller seg fantasy, humor eller hverdagsrealisme med ny vri: Årets redaktør har stått tidlig opp og er på banen, åpen for nye innkast, fra utland og innland, enten de er tøffe, røffe eller romantiske.
Årets redaktør er Ingrid Greaker Myhren.

 

Årets utgivelse: Leseland

 

Juryens begrunnelse:
Vinnaren av klassen Årets utgiving har retta seg mot ei krevjande målgruppe. Brukarane er ekspertar på teknologi, og utgivinga må konkurrere mot uttrykksformar som kan vere lettare tilgjengelege for denne spesielle gruppa. Vinnaren har likevel satsa på eit felt der tilbodet er svært lite og behovet stort. Gjennom bruk av tekst, illustrasjonar og lyd får barn med ulike leseferdigheiter hjelp til å knekke lesekoden og styrkje lesegleda. Barn som skal lære å lese på nynorsk har med dette fått sitt første heilskaplege tilbod.
Prisen går til Samlagets Leseland!

 

Årets gullegg: Geir Berdahl

 

Juryens begrunnelse:

I tillegg til disse fire prisene har juryen mulighet til å dele ut Gullegget til en person de virkelig synes fortjener det. I år har man funnet nettopp en slik person – en som virkelig fortjener det, og vel så det.

En og annen med sans for ordspill vil antyde at prisen kommer noen måneder for tidlig, men de fleste vil nok mene at denne mannen burde ha vært priset og forgylt for mange år siden.

Prisvinneren har bakgrunn fra den ytterste venstresiden i norsk politikk. Selv om revolusjonslysten nok har avtatt, har han de siste årene engasjert seg sterkt i en av sine sentrale forfatteres egen kamp.

Prisvinneren har svært mye å vise for seg. Han og hans forlag har kanskje vært det aller viktigste gartneriet for norsk skjønnlitteratur i vår tid. Men prisvinneren har aldri falt for fristelsen til å prange med det. Både i tale, fremferd og innpakning fremstår prisvinneren som komplett ujålete. Akkurat når han og Dag Solstad mistet den hårbørsten de tidligere byttelånte skal være uvisst, men ingen av dem synes å ha savnet den siden.

Dag Solstad er bare en av hans store forfattere. Karl Ove Knausgård og Per Petterson er ytterligere to som er blitt verdensnavn. Andre profilerte forfattere på hans liste er Kjell Askildsen, Linn Ullmann, Jon Michelet, Espen Håvardsholm, Anne B. Ragde, Tore Renberg, Hanne Ørstavik – ja, her kan man holde på ganske lenge. Vel så viktig: Som forlegger har prisvinneren dyrket frem atskillige unge forfatter-talenter.

Prisvinneren har bakgrunn fra AKP-ml og Tronsmo Bokhandel i Oslo, han har vært en klok og demokratisk styreleder i Forleggerforeningen og ikke minst har han de siste 35 åra ledet Oktober Forlag.

Som mange av dere nå har gjetter er mottageren av Gullegget Geir Berdahl.

Årets gullbøker 2014